Kış aylarında beslenmenize dikkat edin
Uzmanlar kış aylarında hastalıklardan korunmak için düzenli ve sağlıklı beslenmeye önem verilmesi gerektiğini söylüyor
Kış aylarında kişilerin bağışıklık sistemi zayıflayabilir ve vücut enfeksiyonlara karşı savunmasız kalabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için C, E, A, B–6, D vitaminleri, folik asit ve bazı minerallerin yeterince alınması gerekiyor. Beslenirken karbonhidrat, yağ, protein dengesinin korunması gerektiğini söyleyen Hayrettin Mutlu, soğuk havalarda C vitamini yönünden zengin meyvelerin tüketilmesinin yararlı olacağını da ifade etti.
Soğuk havalarda,
• Besin değeri daha yüksek olduğu için, mevsiminde yetişen taze meyveleri ve sebzeleri yiyin.
• Çay ve kahve yerine C Vitamini içeren kuşburnu, ıhlamur, adaçayı gibi bitki çayları tüketin.
• Günde 2-2.5 litre su için.
• Kış deyip yapmamazlık etmeyin, düzenli olarak egzersiz yapın.
• C Vitamini yüksek miktarda içeren turunçgiller, yeşilbiber, karnabahar, ıspanak, roka, tere gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler düzenli tüketin.
• Haftada 2 kez balık tüketin.
• Süt, yoğurt, peynir, et grubu gibi yüksek protein içeren gıdaların düzenli tüketimine özen gösterin.
Haftada 2 kez kuru baklagiller tüketin.
• Ara öğünlerde taze meyve tüketmeye özen gösterin.
• Fazla şeker ve şekerli sıvıların tüketiminden (bağışıklık sistemimizi baskıladığı için) kaçının.
Cipsler, sakatatlar, salam, sucuk gibi yağlı etler ve aşırı yağlı besinlerden uzak durun.
• Kızartılmış, kavrulmuş besinler tüketmek yerine, ızgara yapılmış ve haşlanmış besinler tercih edin.